Wie is?

Het creatieve proces van Ria kwam relatief laat in haar leven op gang, maar ontwikkelde zich in een hoog tempo. Zij is begonnen met het schrijven van ritmische en beeldende gedichten. Vanuit het zoeken naar woorden die beelden kunnen overdragen ontwikkelde zij haar ruimtelijke werk.

Ria heeft een voorkeur voor werken in steen, omdat elke steen een eigen verhaal vertelt. De vorm zit al de stenen die zij gebruikt. Zij haalt met haar handgereedschap het overbodige materiaal weg om de sprekende vorm zichtbaar te maken. Michelangelo zei al: “Het beeld zit al in het marmer, het enige wat ik doe is het materiaal zo weghakken dat het te voorschijn komt.”

Speksteen en serpentijn laten zich goed met de hand bewerken en met deze steensoorten werkt zij dan ook graag, maar ook hardere steensoorten ziet zij als een uitdaging.
Doordat Ria de steen zelf wil laten spreken is er geen vooropgezette vorm waarin zij de steen perst en ontstaat de onverwachte schoonheid. Voor een overzicht van haar beeldhouwwerk kijkt u op de pagina beelden.

Ria Koks maakt keramiek om figuratieve vormen te scheppen die niet al op voorhand in het materiaal aanwezig zijn. Het verrassende aspect ontstaat vooral in het glazuurproces. Met boetseren kan zij dingen laten zien die zich in steen niet laten vangen. Op de pagina keramiek ziet u een krachtig sprekende beeldtaal.

Comments are closed.